Inspreken commissie Wonen

Beste buren,

Aanstaande maandag om 20:00 uur vindt er een commissievergadering Wonen plaats in het stadsdeel waarbij het mogelijk is om in te spreken. Inspreken houdt in dat iemand twee minuten een verhaal mag houden over een onderwerp om de aandacht van de commissie erop te richten. Wij zullen dan dus inspreken over de situatie omtrent het Willem Beukels complex. Iedereen kan daarbij aanwezig zijn als publiek, en het is ook mogelijk om uzelf op te geven als spreker waarbij u dus de mogelijkheid krijgt om uw eigen verhaal aan de commissie voor te leggen. 

Wat wij in grote lijnen willen gaan stellen tegenover de commissie is het volgende:

1 Het terugkerende patroon in Oost van het laten verkrotten van woningen met een diepgaande renovatie of sloop en nieuwbouw als “enige optie”, waarna sociale huur aan de markt wordt onttrokken.

2 De slechte woonomstandigheden waarin sommige bewoners in het Willem Beukels complex al jaren zitten door achterstallig onderhoud dat niet is opgelost.

3 Het selectieve maatwerk dat wordt toegepast door Ymere: Een aantal individuele gevallen waarin de plannen van Ymere met betrekking tot die huizen een schrijnende situatie doet ontstaan en waar Ymere tot noch toe geen passende oplossing heeft geboden of soms zelfs iedere communicatie met de bewoners heeft gestaakt.

 We willen het stadsdeel vragen om hun invloed te gebruiken om een serieuze oplossing te vinden voor de schrijnende gevallen. Dat is wat we concreet willen bereiken met het inspreken. Verder hopen we dat dit soort momenten van inspreken eraan bijdragen dat het stadsdeel zich kritischer zal opstellen tegenover woningcorporaties en beter een oogje in het zeil gaat houden bij andere projecten.

 Nogmaals: we zijn hier dus niet om de renovatieplannen tegen te houden, en ook niet om te doen alsof we de bewoners hier in de buurt vertegenwoordigen. We zijn hier als medeburgers die iets zien gebeuren in de maatschappij waar wij het niet mee eens zijn, en waarover wij ons op eigen titel uitspreken. We vinden het belangrijk om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn over datgene waarover we ons uitspreken, en daarom hebben we de vragenlijsten rondgestuurd en proberen we in contact te treden met bewoners en de bewonerscommissie. Helaas is de respons niet zo hoog en wil de commissie niet met ons praten. Dat spijt ons zeer, omdat we daardoor minder goed kunnen weten hoe de vork in de steel zit. Toch doen we ons best om een zo waarheidsgetrouw mogelijk verhaal te vertellen. Mocht u alsnog uw kant van het verhaal aan ons willen laten weten zodat we het stadsdeel beter kunnen informeren, dan kunt u alsnog een briefje of mailtje sturen, of de vragenlijst invullen.

 Als u maandag zelf wilt inspreken, dan dient u uiterlijk vrijdag uw gegevens door te geven via: http://www.oost.amsterdam.nl/bestuur_en/participatie-0/aanmelding-inspreken/

 De conceptagenda van de commissievergadering vindt u hier: http://oost.notudoc.nl/cgi-bin/agenda.cgi/action=view/id=1972

Met vriendelijke strijdbare groeten,
De bewoners van Simon Stevin 25