Buurtbrief

Beste buren,

Met deze brief informeren wij u dat wij vandaag de leegstaande woning aan Simon Stevinstraat 25 in gebruik hebben genomen. Het huis in eigendom van woningcorporatie Ymere en staat al geruime tijd leeg. Met de actie willen we een aantal praktijken van Ymere aan de kaak stellen als ook steun bieden aan de omwonenden die hiervan de dupe zijn geworden.

Ymere doet hier aan wat de politiek ‘stadsvernieuwing’ noemt. Dit houdt over het algemeen in dat sociale huurwoningen veranderen in koopwoningen of woningen op de vrije huurmarkt, onder het mom van het stimuleren van sociale diversiteit in een buurt. Algemeen bekend is natuurlijk dat het sociale huuraanbod in Amsterdam met wachtlijsten van 9 tot 19 jaar bij lange na niet op de vraag aansluit, en bovendien structureel wordt verminderd .

Het proces van stadsvernieuwing volgt over het algemeen een herkenbaar patroon. Samengevat: Een corporatie verzuimt jarenlang onderhoudswerkzaamheden (‘verkrotting’) uit te voeren en meldt vervolgens dat de panden in zoverre staat van verwaarlozing zijn geraakt dat de enige oplossing verregaande renovatie is, dan wel sloop en nieuwbouw.  Om de werkzaamheden te bekostigen worden de huizen grotendeels in de verkoop of op de vrije-huurmarkt gezet.

Zoals u waarschijnlijk opmerkt is dit patroon van verkrotting ook duidelijk te herkennen in deze buurt. Al in 2006 spraken bezorgde huurders de lokale politiek aan vanwege achterstallig onderhoud door Ymere. Hierop volgde jarenlang gehannes met gebroken beloftes door de corporatie en kregen de huurders uitindelijk in 2010 te horen dat er geen geld was voor het beloofde onderhoud. Wel zou Ymere de schimmels en zwammen even van de muren komen schrobben, want daar kon men echt niet meer omheen. Een enkel huis moest wegens de zwammen worden dichtgetimmerd (Simon Stevinstraat 25).

Opmerkelijk: In dezelfde periode heeft de corporatie wél geld genoeg om een pand van speculanten in de Javastraat op te kopen voor 3.25 miljoen, met het plan het te renoveren en te verkopen met een verlies van meer dan een miljoen. Het lijkt erop dat de corporatie zijn prioriteiten op bijzondere wijze stelt.

Terug naar de Simon Stevinstraat 25 : Ymere wil begin volgend jaar beginnen met haar min. 10 maanden durende renovatie. De benodigde instemming van 70% van de bewoners voor een plan dat voor hen een huurverhoging betekent, ontbreekt echter.  Met man en macht probeert de corporatie nu de steun op te krikken, en we hebben vernomen dat Ymere zelfs prioriteitposities op de wachtlijst voor sociale huur uitdeelt aan kinderen van huurders, om maar steun te genereren. Mocht het zo alsnog niet lukken, dan is de corporatie van plan om via een rechtzaak toch haar ‘sociale plan’ door te drukken.

We willen met het in gebruik nemen van Simon Stevinstraat 25 de bizarre manier van handelen van Ymere onder de aandacht brengen en de huurderspositie versterken tov de megalomane corporatie. Tegelijkertijd zullen we het huis schoonmaken en opknappen en willen we een actieve, positieve en sociale aanwinst zijn voor de buurt.  Zoals wel blijkt uit de onvoldoende steun voor Ymere’s ideeën: Een beter plan is hier nodig! Wij willen dan ook samen met de buurt een alternatief bedenken dat wél in het belang is van huurders.

We zijn erg benieuwd naar uw mening en ervaringen, en willen u graag uitnodigen om contact met ons op te nemen. U bent van harte welkom voor een kopje koffie of thee, en ook zijn we bereikbaar via: willembeukels@squat.net

Vriendelijke & strijdbare groeten,
Uw nieuwe buren op Simon Stevinstraat 25